Jak na údržbu brýlí

Aby vám brýle sloužily co nejlépe, je potřeba je pravidelně čistit. Jednak skrz ně lépe uvidíte, jednak budou i lépe vypadat.

Jak se chovat k brýlím

Snad nemusíme připomínat, že byste se nikdy neměli dotýkat špinavými prsty čoček brýlí. Pokud si je sundáváte, použijte k tomu obě ruce. Šetříte tím zároveň panty a stranice brýlí. Manipulujte s nimi opatrně, pokud je potřebujete odložit, měli byste na ně mít vhodný obal nebo pouzdro na brýle. Nikdy nenechávejte brýle ležet na očnicích!

Jak často a čím mýt brýle

Aby brýle vypadaly každý den dobře a mohly tak plnit svůj účel, doporučuje se mýt je každé ráno. Postupovat byste měli takto:

  1. Před mytím samotných brýlí si pečlivě umyjte ruce. Nepoužívejte na ruce krém, abyste si brýle neumastili.
  2. Brýle opláchněte pod proudem vlažné vody, aby se z nich odstranil prach a nedošlo k poškrábání čoček. Nikdy nepoužívejte horkou vodu! Neprospěla by ani čočkám ani rámu.
  3. K mytí skel použijte neutrální mýdlo na ruce. Můžete použít i speciální mycí prostředky určené přímo pro brýle, ale neutrální mýdlo stačí. Rozhodně nepoužívejte mycí prostředky na nádobí ani žádná jiná kyselá a agresivní činidla.
  4. Po nanesení mýdla promněte prsty čočky, koncovky stranic a nosník.
  5. Omyjte obroučky a opláchněte mýdlo.
  6. Osušte skla čistým ručníkem bez žmolků, případně ručník nebo utěrku z mikrovlákna.
  7. Nyní by měly vaše brýle být perfektně čisté a připravené na denní nošení.

Sprej na brýle

Chcete-li se vyhnout mytí vodou, můžete použít speciální sprej na brýle. Ten se nastříká na brýle a otře mikrovláknovým hadříkem. Kupujte si na to vždy sprej, který je určený na brýle, který zabraňuje poškrábání sklíček.

Čistící hadříky

V práci nebo na cestách nemusíte mít kolem sebe prostředky, abyste mohli udělat velké mytí brýlí, které jsme popsali výše. Proto se vyplatí mít s sebou čistící hadříky na brýle. Odstraňují mastnotu a nečistoty, takže jsou skvělou první pomocí, když dojde ke znečištění brýlí. Hadříky na brýle se dají používat opakovaně. Perou se v pračce bez aviváže.

Pozor na chyby při mytí brýlí

Lidé se často dopouští velké chyby, když si čistí brýle tričkem. Riskují tak, že se jim čočky brýlí poškrábou. To samé platí o ubrouscích, papírových kapesnících a toaletním papíru. Navíc se z nich drolí drobounké žmolky, které vám pak na sklech zůstanou a budou vám překážet v zorném poli. Také na skla neplivejte, sliny brýle moc nevyčistí.

Další zásady péče o brýle

  • Nevystavujte brýle dlouhodobě extrémním teplotám. Mohou poškodit čočky i materiál, ze kterého jsou brýle vyrobené.
  • Kovové rámečky brýlí udržujte suché, mají sklony k rezivění.
  • Na sportovní aktivity používejte speciální sportovní brýle. Ty jsou uzpůsobené extrémním podmínkám a bývají také odolnější než běžné brýle.
  • Pravidelně kontrolujte panty a šroubky na brýlích, v případě potřeby je můžete opatrně dotáhnout.
  • Pokud se vám brýle rozbily nebo si s něčím nevíte rady, poraďte se v optice, kde vám jistě ochotně poradí.

Jak zabránit mlžení brýlí

Mlžení brýlí je otravné. Nejčastěji vás potrápí v zimě při přecházení ze zimy do tepla. Během nošení roušek se s tímto problémem potýkal nespočet lidí. Existuje několik způsobů a babských rad, na které můžete křížem krážem internetem natrefit. Které jsou ale ty účinné a neublíží brýlím?

Tuhé mýdlo

Neutrální tuhé mýdlo by mohlo dobře posloužit. Naneste ho na čočky, rozetřete prsty tak, aby na každém sklíčku zůstala vrstvička mýdla. Nechte chvilku působit a pak rozleštěte suchým hadříkem tak, aby skla zůstala dokonale čistá.

Gele a spreje proti mlžení

Proti mlžení brýlí můžete zakoupit speciální gely nebo spreje. Mají je v optikách. Tyto prostředky stačí nanést na skla brýlí, nechat působit a nakonec vyleštit hadříkem z mikrovlákna.

Trik s jarovou vodou nedoporučujeme

Některé zdroje doporučují kápnout do umyvadla trochu jaru, natřít ho i na skla a nechat opláchnout v jarové vodě. Poté se radí je opláchnout pod proudem vody a nechat uschnout, nesušit. Jar obsahuje kyselé složky, o kterých jsme se zmínili výše, které by čočkám brýlí nemuseli dvakrát prospět. Proto zvažte, zda vám za to riziko  poškození sklíček stojí.

Skla se speciální úpravou

Pokud hledáte trvalé řešení, můžete si nechat vyměnit skla v brýlích za skla s protizamlžovací úpravou. Není to nejlevější investice, ale zase se vám to vrátí. Už se nebudete muset starat o žádné zamlžování, protože vás zkrátka již trápit nebude.

Závěrem

Tuto denní péči o brýle budete muset naučit i děti, pokud budou potřebovat nosit brýle. Velkou pomocí mohou být právě čistící hadříky. Výběr brýlí pro děti má svá specifika, která jsme popsali v samostatném článku, abychom vám s výběrem co nejvíce pomohli.