Jak na výběr brýlí – od čočky až po obroučky

Ať už potřebujete dioptrické brýle, sportovní, sluneční nebo brýle nedioptrické pro doladění osobní vizáže, je nutné dát si na výběr dostatek času. Pečlivě si rozmyslete, jaké by vaše ideální brýle měli být. Pokud stále tápete ve velikosti, druhu nebo stylu, poradíme vám, jak postupovat při výběru brýlí.

Dioptrické brýle

1.      Jaké dioptrie potřebujete?

Dioptrie je jednotkou optické mohutnosti čočky. Zjednodušeně je to číslo, které říká, jak silné čočky potřebujete, abyste dobře viděli. Čím vyšší číslo, tím silnější čočky budete potřebovat. Podle toho, zda jste dalekozrací či krátkozrací, bude před tímto číslem + v případě dalekozrakosti a – v případě krátkozrakosti.

Hodnotu dioptrií vám změří optometrista v oční optice nebo oftalmolog při prohlídce. Pokud své dioptrie již znáte, můžete rovnou přejít k dalšímu kroku, kterým bude velikost brýlí a obrouček. Ale pozor! Dioptrie se mohou časem měnit, proto je dobré nechat se čas od času kontrolně přeměřit. Jedině podle těchto hodnot pak můžete vybrat skla do brýlí. Dioptrie jsou klíčové.

2.      Jak měřit velikost brýlí?

Při výběru brýlí je velikost nejdůležitější faktor. Měří se šířka čočky, šířka nosníku (ta část obrouček, která vám bude sedět na kořeni nosu) a délka stranic (lidově nožiček). Šířka čočky se měří v nejširší části čočky od stranice k můstku, šířka nosníku se měří z vnitřní strany od jedné čočky ke druhé a stranice se měří od přední části k zadní.

Obecně se velikosti brýlí dělí do tří základních skupin.

  • Malé: šířka čočky je menší než 53 mm
  • Standardní: šířka čočky je 54-58 mm
  • Velké: s šířkou čočky nad 58 mm

Standardní velikost sedí většině obličejů, z malých vyberete vhodné brýle pro děti. Určitě je dobré brýle vyzkoušet, vaše oko by mělo být ve středu očnice brýlí.

Pokud už nějaké brýle máte, na vnitřní straně můžete najít 3 číslice (někdy jen 2, záleží na typu brýlí). Ty udávají právě zmíněné míry. Můžete tam například najít:

21 – 19 – 135

První číslo udává šířku čočky, druhé šířku nosníku a třetí délku stranic. Abyste se v pojmech lépe zorientovali, podívejte se na obrázek níže.

A = nosník, B = čočka, C = stranice

A = nosník, B = čočka, C = stranice

Jak si vybrat obroučky brýlí?

Jestliže máte jasno ve velikosti, můžete vybírat obroučky. Důležitý je dobrý pocit při nošení a odolnost obrouček vůči okolním vlivům. Styl provedení a materiál bývají hodně o osobní preferenci. Některé materiály jsou odolnější než jiné, případně mají další specifické vlastnosti. Nejčastěji se setkáte s obroučkami z plastu, které vypadají na pohled širší. Od kovových obrouček zase můžete očekávat lehkost, ale menší pohodlí při dlouhodobém nošení. Z dalších materiálů se pro výrobu obrub můžete setkat s acetátem, ocelí, dřevem nebo titanem. Zaměřte se kromě líbivosti na již zmiňovanou odolnost a na kvalitu.

Tipy k výběru velikosti obrouček:

  • Když si nasadíte brýle, měly by být širší než jsou lícní kosti.
  • Oko by se mělo nacházet ve středu očnice.
  • Spodní část obrouček se nesmí dotýkat tváře.
  • Horní část obrouček nemá sahat nad obočí, v úrovni obočí je dobré, ale lepší je o trošku níže.

Druhy rámů očnice

Existují tři hlavní typy obrouček podle toho, jak jsou očnice orámované.

  • Celorám,
  • polorám
  • a bezrámové brýle.

Celorám znamená, že kolem skel je kolem dokola rám. Jsou pevné, odolné, ale na druhou stranu víc nápadné. S nimi můžete podtrhnout svůj styl a dát své tváři úplně nový rozměr.

Polorám poznáte podle toho, že v horní nebo dolní polovině brýlí chybí rám a jsou vidět hrany skel. Jsou lehčí, poměrně pevné a méně nápadné. Je to střední zlatá cesta, která zvýrazní tvar vašeho obličeje méně.

Bezrámové neboli vrtané brýle jsou v podstatě jen skleněné čočky spojené s nosníkem a stranicemi. Vše je spojeno šroubky. Jsou elegantní, lehké a nenápadné. Na druhou stranu jsou velmi křehké a musíte se k nim chovat se skutečnou úctou. Pouzdro na brýle je nutností.

Vhodný rám čoček podle dioptrií

Obroučky brýlí musíte vybírat také podle počtu dioptrií a podle toho, zda máte před číselným údajem + nebo -, to rozhoduje o tloušťce čočky.

Pro mínusové hodnoty dioptrií nad 3,5 dioptrie vybírejte obroučky, které jsou okolo celé čočky, mají tzv. rám. Mínusové čočky jsou totiž s vyššími dioptriemi tlustší při okrajích, proto je vhodné je zakrýt rámem.

Pro plusové hodnoty  dioptrií nad 3,5 dioptrie, budou pro vás vhodnější obroučky s menšími očnicemi. U plusových skel čoček je to naopak, jsou nejtlustší ve svém středu. Když zvolíte velké očnice, budou tak brýle vytvářet efekt velkých očí.

V obou případech můžete zvolit ztenčené čočky, aby se nežádoucí estetické efekty co nejvíce snížily.

Základní úprava čoček

Čočky by měly mít základní povrchovou úpravu. Při celodenním nošení i při čtení vám tato povrchová úprava zlepší ostrost a kvalitu vidění a díky ní budou brýle vypadat hezky na pohled. Povrchová úprava má i další výhody, podle toho, zda se jedná o plastové nebo skleněné čočky. Může to být tvrzení nebo antireflex.

Tvrzení se používá na plastové čočky. Účelem je ochránit povrch čočky před poškrábáním.

Antireflex zvyšuje ostrost a kvalitu vidění, pomáhá odstraňovat odlesky z ploch čoček a slibuje menší únavu očí a následky v podobě bolesti hlavy.

Sluneční brýle

Hlavně v letních dnech byste měli myslet na ochranu očí proti škodlivému UV záření. Hlavně při sportu nebo řízení dopravních prostředků by měli sluneční brýle neodmyslitelně patřit do základní výbavy.

Co by sluneční brýle měly umět?

  • Sluneční brýle musí skvěle sedět, netlačit, nepřekážet a být lehké. Všichni sportovci jistě ocení odlehčené brýle s ergonomickým tvarem. Ať už jste sportovci tělem i duší nebo sportujete jen příležitostně, u nás vyberete sluneční brýle přesně na míru podle druhu sportu, který milujete.
  • Důležitý je UV filtr – číslo uvedené u brýlí, které udává, kolik zachytí škodlivého záření. Minimální hodnota by měla být 400. Ta stačí, protože dokáže zachytit až 99 % škodlivého záření UVA, UVB i UVC.
  • Sluneční brýle pro řidiče musí umět odklonit sluneční paprsky a nesmí přitom snížit ostrost vidění, nesnižovat kontrast ani zkreslovat barvy. Za volant doporučujeme polarizační brýle. Ocení je kromě řidičů i milovníci vodních sportů nebo rybaření, protože odstraní odlesky vodní hladiny, takže nedojde k oslnění.

TIP: Dva triky, jak poznat polarizační brýle?

Vyzkoušejte trik s mobilním telefonem. Rozsviťte displej telefonu a nasaďte si brýle. Nyní pootočte mobilem cca o 90 stupňů. Displej se místo toho, aby vám poslal „prasátko“ do očí, ztmaví.

Nebo dejte dvoje brýle za sebe a podívejte skrz ně do rozsvíceného světla. Jednu čočku brýlí otočte o 90 stupňů. Pokud jsou obě čočky polarizační, budou téměř neprůhledné. Pokud jsou jedny brýle nepolarizační, obě čočky budou průhledné.

Jaké vybrat lyžařské brýle

Milujete hory, sníh a sjezdovky? Pro milovníky lyží máme v nabídce kvalitní lyžařské brýle. Každý nadšenec do zimních sportů vám potvrdí, že správně zvolené lyžařské brýle násobí požitek ze sportu, zlepšují vidění a chrání oči před mechanickým poškozením i proti slunečním záření. Poradíme vám, na  co se při jejich výběru zaměřit, abyste se lépe rozhodli, jaké koupit lyžařské brýle.

Velikost rámečku lyžařských brýlí

Lyžařské brýle vám musí dokonale sedět. Vyrábí se standardně ve třech velikostech – dětské, velké a střední, které sedí většině lyžařů.

Mezi jednotlivými typy brýlí můžete narazit na označení zkratkou OTG, což je zkratka anglického Over the glasses. V překladu to znamená „přes brýle“. Tyto lyžařské brýle mají hlubší rámeček, aby se pod ně vešly běžné dioptrické brýle. Pokud nosíte brýle celodenně, budete tento typ lyžařských brýlí potřebovat.

Zorník lyžařských brýlí

Zorník, část skrze kterou koukáte, má také svá specifika. Podle druhu brýlí si pohlídejte následující parametry podle toho, v jakých podmínkách plánujete brýle používat.

Tvar zorníku

Může být plochý nebo sférický, který je lepší, protože méně zkresluje. Je zakřivený v obou směrech, takže vám nabídne lepší periferní vidění. Ploché zorníky jsou zakřivené pouze horizontálně.

Odolnost vůči mlžení

Dnes už má většina kvalitních zorníků vyřešený způsob, jak odvětrat vlhkost, aby se tak zabránilo nežádoucímu mlžení během sportu. Používá se systém aktivních i pasivních prvků.

Barvy zorníků

Zorníky se vyrábějí v různých barvách. Většinou je to o individuální preferenci, jaké se vám líbí a jak dobře se vám v nich kouká. Obecně, přihlédneme-li k vnímání barevného spektra, by se daly barvy zorníků rozdělit podle toho, do jakých podmínek jsou vhodné.

  • Tmavé zorníky jsou vhodné tam, kde svítí slunce a je jasné světlo.
  • Zelené a šedé zorníky nezkreslují barvy, uvidíte v nich svět kolem sebe přirozeně.
  • Žluté, oranžové a červené zorníky blokují modré spektrum, takže zvyšují kontrast. To znamená, že lépe uvidíte předměty, které máte v zorném poli. Jsou vhodné tam, kde je zataženo, mlha a méně světla.

Co znamená fotochromatické?

U našich brýlí (nejen lyžařských) se setkáte ještě s označením „fotochromatické“. To znamená, že tyto brýle reagují na množství světla v prostředí a podle toho reagují. Samy se ztmaví nebo rozjasní podle aktuální situace.

Nyní máte za sebou základní postup, jak vybrat brýle z toho praktického hlediska. V dalším článku se podíváme na to, jak vybrat obroučky z estetického hlediska. Brýle totiž podtrhují a zdůrazňují vaši jedinečnou osobnost, váš styl a musí sedět nejen k vašemu typu osobnosti, ale také k tvaru vašeho obličeje.