Jak se vyznat ve znaménkách před dioptriemi: I na dálku můžete mít „plus“

Před nákupem brýlí se musíte ujistit, zda máte mínusové čočky nebo plusové. Existuje domněnka, že brýle na dálku mají být mínusové a ty na blízko plusové. Tak černobílé to ale není. Hodně záleží na tom, jakou oční vadu máte. Znaménka správně vyčtete z předpisu od lékaře. Pojďte se nyní podívat, jaké základní vady se brýlemi upravují.

Krátkozrakost

Krátkozrakost, odborně nazývaná myopie, znamená, že máte oko příliš dlouhé. To znamená, že objekty v dálce vidíte rozmazaně, protože oko neumí správně zaostřit světlo na sítnici. Pomocí brýlí se tato vada opraví tak, aby se světlo soustředilo na sítnici. Krátkozrakost je v současnosti nejčastější oční vada – až 30 % populace v EU vidí špatně na dálku.

Krátkozrakost bývá dána genetikou, ale můžete si ji i vypěstovat. Dlouhé sezení a zírání do monitoru výrazně namáhá oči, takže je vyšší riziko vzniku zrakové vady. U dívek se zhoršuje vidění do 16. roku věku, u chlapců až do 25 let. Po této době se většinou vidění ustálí. Další zhoršování přichází se stářím.

 Jak poznáte, že jste krátkozrací?

Hlavním příznakem krátkozrakosti jsou mhouření očí a snaha zaostřit na vzdálenější předměty. Také se vám budou vzdálenější předměty zdát rozmazané a vy budete muset své oči více namáhat, abyste dokázali rozlišit, na co se vlastně díváte.

Jak se upravuje krátkozrakost?

Čočky, které se dávají do brýlí pro korekci krátkozrakosti, mají konkávní tvar a lidově se označují jako „mínusové“ čočky. To znamená, že jsou uprostřed tenčí a silnější na okrajích. Tento tvar rozptyluje světlo tak, aby se obrazy vzdálených objektů zaostřovaly na sítnici. Dívat se přes ně mohou lidé jak do dálky, tak do blízka. Tento specifický tvar čoček je dobré zohlednit při výběru obrouček, jak jsme radili v článku Jak vybrat obroučky brýlí.

Dalekozrakost

Dalekozrakost se odborně nazývá hyperopie a brýle jsou zde potřeba k tomu, abyste dobře viděli na předměty, které jsou blízko. Oko totiž špatně zaostřuje světlo na sítnici a způsobí rozmazání objektů. Brýle musí přesměrovat toto světlo tak, aby se soustředilo na sítnici a předměty se tak vykreslili ostře. Lehké dalekozrakosti si nemusíte všimnout až do 40. roku, pak se zrak zhoršuje a potřebné dioptrie se zvyšují.

Jak poznáte, že jste dalekozrací?

Hlavním projevem dalekozrakosti je ostré vidění vzdálených předmětů, ale rozmazané vidění na blízko. Tato vada znepříjemňuje každodenní fungování, protože výrazně ztěžuje (nebo dokonce znemožňuje) čtení a psaní.

Jak se upravuje dalekozrakost?

Dalekozrakost se upravuje čočkami, které jsou konvexní. To znamená, že jsou tlustší uprostřed a tenčí na okrajích. Tak je možné světlo lomit tak, aby se blízké předměty zobrazovaly a zaostřily správně na sítnici oka. Pro korekci se tedy používají čočky plusové.

Brýle na dálku mohou být plus i mínus

Nyní již víte, že obecné pravidlo „na dálku mínus, na blízko plus“ neplatí vždy. Jestli se poohlížíte po brýlích na dálku, pak se musíte ujistit, že máte opravdu krátkozrakost. Na dálku můžete mít i plusové brýle, ale s menšími dioptriemi.

Příklad:

70 % lidí má brýle na čtení +3,00 dioptrie, ale na dálku má +1,50 dioptrie.