Jak vybrat brýle pro děti

U brýlí pro děti postupujte podobně, jako při výběru brýlí u dospělých. To znamená, že se zaměříte na správnou velikost brýlí, správně zvolené dioptrie a kdo chce, třeba přihlédne i k tvaru obličeje. Všechny tyto obecné rady jsme shrnuli v článku Jak na výběr brýlí – od čočky až po obroučky. Zde se zaměříme na oblasti, které jsou specifické pro výběr dětských brýlí a rozhodně byste je neměli zanedbat.

Dětské dioptrické brýle a jaké vybrat

Samotnému výběru dioptrických brýlí pro dítě by mělo předcházet vyšetření zraku očním specialistou, nebo ještě lépe očním lékařem. Dítěti se správně změří dioptrie, které bude potřebovat, a podle toho se do brýlí budou vyrábět sklíčka.

Jestliže již máte od lékaře recept na brýle, čeká vás výběr vhodné optiky a šikovného očního specialisty, který má zkušenosti s prací s dětmi. Při zkoušení brýlí je důležitá trpělivost a schopnost správné komunikace s dítětem. Velmi to usnadní celý proces výběru obrouček a zkoušení hotových brýlí.

Zohledněte potřeby dítěte

Následující doporučení platí jak při výběru dioptrických brýlí pro děti, tak i při výběru dětských slunečních nebo sportovních brýlí. Mnoho dětí potěší, když se mohou procesu výběru brýlí přímo účastnit a mohou projevit také svůj názor na to, které obroučky se jim líbí. Důležitou roli hraje pohodlí při nošení a odolnost vůči aktivitám, které dítě běžně vykonává. Volbu barvy můžete nechat na dítěti.

Psychická příprava dítěte

Předchozí příprava je důležitá u dioptrických brýlí. S dítětem o všem mluvte a vysvětlujte mu celý proces. Mělo by vědět, proč musí brýle mít a proč je to tak důležité. Některé děti rády vědí dopředu, co se na kterém místě bude dít. Možnost podílet se alespoň částečně na výběru je pro děti velkou motivací brýle v budoucnu nosit.

Jaké obroučky pro dítě

Obroučky pro dítě musí být bezpečné a odolné vůči všem běžným aktivitám dítěte. Vhodné materiály pro děti jsou acetát nebo flexibilní plast. Vybírejte tak, aby byly brýle lehké a odolné proti poškrábání. Měly by mít zaoblené rohy, aby nedošlo k poranění při nošení. Při zkoušení obrouček zkontrolujte, zda brýle sedí na nosu a uších, zda nikde netlačí a jsou dítěti pohodlné.

Nezbytné doplňky k dětským brýlím

Zvažte, zda nebude potřeba dokoupit k brýlím pouzdro, aby si je mělo dítě kam ukládat a zmenšila se pravděpodobnost jejich poškození. Jinou možností jsou řetízky na brýle, které by měly minimalizovat riziko ztráty.

Dětské brýle si můžete nechat i pojistit. To znamená, že v případě jejich ztráty nebo zničení vám v optice vyrobí (případně opraví) brýle s výraznou slevou. Také si nezapomeňte zjistit, zda vaše pojišťovna nabízí příspěvek na brýle pro dítě. Některé pojišťovny uhradí celou částku, záleží na věku dítěte a závažnosti oční vady.

Pravidelné kontroly zraku

Nezapomeňte, že zrak se v dětském věku stále vyvíjí a hodnoty dioptrií se mohou měnit. Děti proto musí pravidelně docházet na kontrolu k očnímu lékaři, aby se přeměřily hodnoty dioptrií a zrak znovu zkontroloval.