Jak vybrat obroučky brýlí

Brýle jsou dnes vnímány více jako módní doplněk, než jen pomůcka ke korekci zraku. Proto je dobré se zamyslet nad svými preferencemi, osobností i stylem, a podle toho pak vybírat vhodné obroučky brýlí. Připravili jsme pro vás přehled, čem všem byste měli uvažovat a jaké jsou možnosti, abyste se svými novými brýlemi byli maximálně spokojení.

1.     Velikost obrouček je alfa a omega

Brýle musí správně sedět, to je naprostý základ. Rozměrům a měření brýlí se podrobně věnujeme v článku Jak vybrat brýle. Zde zdůrazníme, jak by měli obroučky vypadat, když si je nasadíte. Brýle by neměli být širší než lícní kosti. Horní obroučky by měly sahat maximálně k obočí, pokud budou níže, vznikne lepší estetický dojem. Spodní část obrouček se nesmí dotýkat tváře. A to nejdůležitější – oko by mělo být ve středu očnice.

2.     Vybírejte obroučky podle tvaru obličeje

Protože brýle dokážou zvýraznit a podtrhnout vaše rysy, je potřeba brát ohled na tvar obličeje. Některé tvary brýlí se totiž hodí víc třeba ke kulatému obličeji, zatímco oválný obličej by v nich nevzbuzoval dobrý estetický dojem.

Jaké brýle pro oválný obličej?

Oválný obličej poznáte podle delšího a užšího obličeje, čelisti jsou téměř stejně vysoké a lícní kosti bývají výraznější. Máte-li oválný obličej, pak se k vám hodí téměř jakékoli obroučky. Vybírat můžete tedy dle osobní preference a podle toho, jaký dojem chcete zanechat. Pamatujte na to, že hranaté brýle dodávají spíš přísnost, kulaté rysy zjemní. Nejslušivější budou polodlouhé a oblé brýle s jen nenápadnými detaily, ale nebojte se experimentovat. Vyhněte se ale extrémům, aby brýle nebyly příliš malé a kulaté nebo příliš úzké. Nejenže by nevypadaly pěkně, špatně by se přes ně i koukalo.

Jaké brýle pro kulatý obličej?

Ať už vybíráte dioptrické brýle nebo váháte, jaké vybrat sluneční brýle pro kulatý obličej, v obou případech platí, že je žádoucí, aby se obličej opticky protáhl. Naprosto nevhodné jsou kulaté obroučky, ty by obličej ještě více zkulatily. Hranaté tvary budou pro vás ideální, nebojte se výrazných tvarů a barevných stranic.

Jaké brýle pro hranatý obličej?

Čtvercový i obdélníkový tvar obličeje má ostré rysy, vystouplé lícní kosti a širokou čelist. Absolutně nevhodné jsou brýle hranaté s ostrými rohy a tmavou barvou obrouček, protože ostré rysy ještě znásobí a vy budete vypadat ještě přísněji než obvykle. Vybírejte si oválné tvary, ty vám budou slušet. Můžete vyzkoušet asymetrické tvary brýlí nebo podlouhlé brýle bez obrouček.

Jaké brýle pro trojúhelníkový tvar obličeje?

Trojúhelníkový obličej poznáte podle velkého čela, jemných lícních kostí a ostré brady. Patříte-li k majitelům trojúhelníkového tvaru obličeje, rozhodně se vyhněte obroučkám, které by kopírovaly tvar vaší tváře, tzn. aby brýle měly širší horní část. Slušet vám budou oválné brýle, případně pravoúhlé tvary obrouček, které zvýrazní horní část tváře.

3.     Brýle v souladu s osobností i běžnou činností

Volba správných obrouček, které sednou k vašemu typu obličeje, záleží také na vaší osobnosti a činnosti, kterou v nich budete vykonávat. Vzhled může být sice důležitý, uvědomte si ale, že brýle podtrhují a zdůrazňují vaší osobnost. Také dokážou výrazně změnit výraz obličeje. Chcete, aby si okolí všimlo vašich nových brýlí? Vybírejte výrazné. Nejste rádi středem pozornosti? Sáhněte po nenápadných. Chcete rysy zjemnit, nebo naopak chcete vypadat jako přísná paní učitelka? Jak si vybrat tvar brýlí podle typu vašeho obličeje, jsme radili výše.

Jak budou brýle vypadat, jak budou pevné a výrazné, závisí také na tom, zda v nich chcete pracovat, sedět u počítače nebo sportovat. Brýle pro denní nošení mívají často konzervativní vzhled, nijak výrazně nevybočují. Odvážnější obroučky a módní výstřelky různých tvarů i barev si nechte pro volnočasové aktivity. Jestli žijete sportem, bude lepší se zaměřit víc než na vzhled na materiál obrouček a jejich odolnosti vůči mechanickému poškození.

4.     Barva

Možná jste si dosud nemysleli, ale vybrat správnou barvu obrouček může být docela věda. Pokud chcete jíst s tím, co je „trendy“, pak budete muset sledovat každý rok, jaká barva zrovna „frčí“. Obecně stále platí, že by mělo záležet na tom, k čemu brýle používáte.

  • Výrazné a výstřední barvy rozsvítí obličej a jsou vhodné, považujete-li své brýle za módní doplněk.
  • Nepotřebujete-li být „in“ a střídat barvy podle módy, pak vybírejte barvu obrouček podle toho, jaké barvy máte v šatní skříni. Brýle s vámi budou delší dobu a budou se vám dobře kombinovat s oblečením. Může to být třeba vaše oblíbená barva.
  • Chcete-li, aby brýle barevně ladily s odstínem vaší pleti a barvou očí, musíte vědět, jaký jste typ. Podle toho vyberete správnou barvu obrouček.

Výběr obrouček podle toho, jaký jste typ

 

TYP

CHARAKTERISTIKA

VHODNÁ BARVA OBROUČEK

Jarní

světlá pleť se zlatavým nádechem, narůžovělá, broskvová

meruňková, zlato-béžová, hráškově zelená, korálová, zlatohnědá a další barvy se žlutým podtónem

Letní

jemně žlutá, zlatavá kůže, modré oči, zlaté, blond, zrzavé, popelavé vlasy

odstíny v šedé barvě, šedomodrá, šedá, vínová, smaragdově zelená, starorůžová, fialková

Podzimní

světlá slonovinová, zlatobéžová, broskvová pleť

oranžová barva, barvy podzimního listí, olivová, khaki, rezavě-hnědá, žlutá, písková, béžová

Zimní

růžová, bledá či olivová pleť, hnědé oči, hnědé, plavé, černé vlasy

jasné, studené barvy a kontrasty, barvy s namodralým nádechem i neonové barvy, jedlová zeleň, sytě červená, královská modrá, citronová žlutá, vínová, bílá